from Házias Konyha
Hozzávalók:
* 80 dkg főtt krumpli
* 25-30 dkg liszt
* 2 tojás
* ízlés szerint só
* 20 szem szilva
* fahéj
* olaj és zsemlemorzsa a meghempergetéshez
A krumplit jó előre sós vízben megfőzzük, melegen összetörjük, és teljesen kihűtjük.
Hozzáütjük a tojásokat, majd beledolgozzuk a lisztet. Krumplifüggő, hogy mennyit vesz fel, nekem 30 dkg elég volt. Vigyázzunk, ne legyen túl kemény, mert élvezhetetlenné válik a gombócunk!
Lisztezett munkalapon ujjnyi vastagra nyújtjuk, s egyenlő méretű négyzetekre vágjuk.
A szilvát keresztben félbevágjuk, kimagvaljuk. A mag helyére 1-1 kiskanálka fahéjat teszünk, a két szilvafelet összetapasztjuk, majd beburkoljuk a krumplis tésztával körös-körül, ki ne folyjon főzés közben a leve.
Több adagban lobogó forró vízben kifőzzük a gombócokat. Ha feljönnek a víz tetejére, rászámolunk még 1-2 percet, s már kész is! Pirított zsemlemorzsára szedjük, óvatosan meghempergetjük benne.
Azon forrón tálaljuk, fahéjjal hintve.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése